Bu gün sizlere parfüm satın alırken dikkatinizi çeken bazı kısaltmalar ve bunların anlamlarından bahset istiyorum. Parfüm kutularının arkasındaki yazıları okumakta kimi zaman zorlanır, anlamakta güçlük çekeriz. Şimdi sizlere Oriflame Parfümlerindeki Koku Terimleri ve kullanılan kısaltmaların ne anlama geldiğini açıklayacağım.
Koku dünyasının kendine özgü bir dili ve kullanılan terimleri vardır. Bir çoğumuz EdT ile EdP arasındaki farkın ne olduğunu bilmiyor olabilir. Gelin beraber kendine has bir dili olan koku dünyasının bazı isim ve terimlerini beraberce inceleyelim.
Parfüm Koku Türleri
Oriflame’de Parfüm alırken nelere dikkat etmeli, kısaltmalar bize neyi ifade ediyor merak ediyor musunuz. Bilmeyenler için koku terimleri arasında en çok rastladığımız belli başlı terimleri ve kısaltma isimlerini sizinle paylaşmak istiyorum.
Eau de Cologne – EdC: En hafif yoğunluğa sahip koku türüdür. Yaklaşık olarak %3 koku etken maddesi içerir. Genelde sıcak yaz günleri için çok iyi bir tercih olabilir. Daha çok ferahlamak, tazelenmek için kullanılır ve kokuları çok kalıcı değildir. Kısa sürede etkisi kaybolur.
Eau de Toilette – EdT: %3 ile %8 arasında bir koku maddesi yoğunluğuna sahiptir. Genellikle bahar ve yaz günleri için daha uygundur. Eau De Parfum’e göre daha hafif bir koku türüdür. İnsanları tazeleyici, canlandırıcı kokulardır ve çok uzun süre kalıcılıkları yoktur.
Eau de Parfum – EdP: %10 ile %20 arasında parfüm özü içerir. EdP’ler, Toilette ile karşılaştırdığımızda daha kalıcıdır ve daha uzun süre etkisini korur. Koku maddesinin alt, orta ve üst notalarını sergiler. Saçınıza veya kıyafetinize sıkmak için tercih edebilirsiniz. Ancak çok hassas kumaşlara sıkmaktan kaçınmalısınız. En çok yoğunluğa sahip koku biçimi olan Parfüm’ün daha hafif şeklidir. EdP parfümle karıştırılmamalıdır.
Parfüm: Parfüm ise koku özünün en yoğun halini içerir. Kokuların güçlüsü ve en etkilisidir. Parfüm uygulandıkça üst, orta ve alt notaları zamanla ortaya çıkar kokusu farklılaşır. Kokuların en güçlüsüdür ve mümkün olduğunca tene kısa fısfıslarla uygulanmalıdır.
Parfümde Nota Ne Demek?
Dikkat ettiyseniz Oriflame parfüm ve koku türlerinden bahsederken “Nota” diye bir terimden bahsettik. Gelin şimdi Parfümde nota ne demek bundan bahsedelim ve konuyu biraz açalım.
Parfümde nota dendiğinde şunu anlamalıyız. Parfümün sıkıldıktan sonra kokusunun açılma (ortaya çıkma) kademeleridir. Açılma kademeleri temel olarak üst, orta ve alt olmak üzere 3 gruba ayrılır. Parfüm ilk kullanıldığı andaki kokusu farklı, belli bir zaman geçtikten sonra daha farklı ve daha uzun bir süre geçtiğinde daha da farklı bir koku ortaya çıkar. İşte farklı zaman dilimlerinde farklı kokularının çıkmasının sebebi bu notalardır.
Parfümün cilt üzerindeki etkisini bir pramite benzetebiliriz. En tepede üst notalar daha sonra ortada orta notalar ve son olarak en altta da alt notalar yer alır. Parfümün tenimizle temasından hemen sonra en yüzeydeki kokular hissedilir. Yaklaşık 5 dakika ile 30 dakika sonra ise yüzeydeki kokunun yavaş yavaş uçmasıyla, neredeyse birkaç saat kadar kalıcılığını nispeten koruyan daha farklı bir koku duyulur. Yaklaşık 12 ila 24 saat sonra da koku son halini alır.
Üst Notalar
Üst nota genellikle parfüm ilk sıkıldığında duyduğumuz ilk kokudur ve en uçucu esanslar’dan oluştuğu için etkisi en fazla birkaç dakika sürer. Genelde tüketiciler parfümü satın almadan önce denerken aldığı koku olması nedeniyle, parfüm satışı ve pazarlaması açısından en çok önem verilen nota olmasına karşın kullanım sırasında en az etkisi olan kokulardır. Bu yüzden parfüm satın alırken hemen ilk başta duyulan kokuya aldanarak karar vermeyin. Üst notalara “tepe notası” da denmektedir.
Üst nota olarak en çok Turunçgillerden (portakal, limon, bergamot) elde edilen yağlar ve biberiye, lavanta, kekik, fesleğen, zencefil gibi bitkisel koku elementleri ve Hindistan cevizi ağacı, defne gibi baharatlı kokulardan oluşur. Bunların kokuları keskin ve çabuk buharlaşmaları nedeniyle üst nota bileşenlerinde sıkça tercih edilir.
Üst notalar, ısıya duyarlı koku elementlerinin kullanılması halinde alt notalara dönüşme eğilimi gösterebilirler. Bu yüzden tüketiciyi cezbetmekte özellikle çok önemli bir rol oynarlar. Üst notalar, tüketicilerin ilk algıladığı kokulardır.
Orta Notalar
Keskin üst notalar yok olduğunda orta nota ortaya çıkar ve etkisini birkaç saat boyunca sürdürür. Aslında parfümü farklı ve beğenilir kılan bölümü bu katmanın içinde yer alır ve parfümün karakterini ortaya koyar. Orta notaya bu önemini belirtmek açısından “kalp notası” da denmektedir. Orta notadaki koku en belirgin halini tenimize yerleşmesi ile belli eder. Bu yüzden parfüm satın almadan önce biraz sabırlı olup orta notadaki bu kokuların açığa çıkmasını beklemek daha doğru olacaktır. Genelde parfümlerin orta notalarında havaya daha geç karışan, çiçeksi ve hoş kokulu (aromatik) kokular bulunur.
Alt Notalar
Son olarak alt notalardan bahsedelim. Alt notalar kokuya zenginlik ve derinlik katar. Parfüm sıkıldıktan en az 30 dakika sonra, tam orta nota kokusu kaybolmaya başlarken duyulmaya başlayan notadır. Alt nota içinde kullanılan kukuların yoğunluğu daha baskın olduğundan daha uzun süre hissedilir.
Alt nota aslında parfümün gerçek kişiliğini, kalıcılığını ve başarısını ifade eder. Alt notaya bazen “baz nota” bazen de “dip nota” denmektedir. Alt notadaki kokuların etkisi gün boyu sürebilir. Bu parfümün kalıcılığı ile doğru orantılıdır.
Hatta alt notada kullanılan koku elementlerinin temas ettikleri giysilerde aylar sonra bile kaldığı görülür. Alt nota olarak misk ve amber çok sıklıkla kullanılır.
Parfüm Koku Ailesi
Çiçeksi Kokular: Bir çiçek demeti kokusunu andıran parfümlere denir. Genellikle portakal çiçeği, gül, frezya, şakayık, yasemin, zambak ve ylang ylang gibi çiçeklerden elde edilir. Tüm kokular, ister erkek parfümleri ister kadın parfümleri olsun mutlaka bir miktar çiçeksi koku içerir. Aksi halde parfümün kokusu cansız ve donuk kalır. Türk kadınları en çok çiçeksi kokuları tercih etmektedir.
Meyvemsi Kokular: Bu koku ailesinde genellikle ahududu, elma, kayısı, limon, mandalina, bergamot, erik, ananas, şeftali, böğürtlen gibi meyve notaları kullanılmaktadır. Meyvemsi kokulu parfümler genellikle gençlere yöneliktir ve gün içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Taze, kadınsı parfümlerin içeriklerinde mutlaka meyvemsi bir içerik bulunur.
Oryantal Kokular: Amber, vanilya, baharatlar ve odun Oryantal koku ailesinin başlıca içeriğidir. Sıcak, tatlı kokusuyla parfüm dünyasının efsane içeriklerinden biridir. Tonka fasulyesi ve sakız notaları da Oryantal koku ailesinde sıklıkla kullanılır.
Oryantal parfümler baştan çıkarıcıdır. Temel içerikleri misk, amber, vanilya ve değerli ağaçlardır. Bunlara genellikle egzotik çiçek ve baharat notaları eşlik eder. Oryantal parfümlerde kullanılan baharat yoğunluğuna göre gündüz ve gece parfümleri seçenekleri vardır.
Özel geceler, davetler ve özellikle soğuk kış günlerinin kokusu kesinlikle oryantal parfümler olmalıdır.